De fleste ved, det er vigtigt. Bæredygtigt byggeri. Det kommer til at betyde en masse – og det betyder faktisk allerede en del. Men det kan være svært at gennemskue: DGNB, Svanemærke, BREEAM og andre mærkninger. Hvad handler det om, og hvordan kommer man i gang?
Bæredygtighed er en helhedsvurdering
Nogle vil sikkert umiddelbart tænke ’miljø’ eller ’passivhuse’, når snakken falder på bæredygtigt byggeri. Og det er også en vigtig del af det, men det danske bæredygtighedsbegreb fra Green Building Council Denmark indeholder langt mere end miljøhensyn og energiforbrug.
Det indeholder også parametre for økonomisk og social bæredygtighed, der blandt andet dækker over ting som levetidsomkostninger, drift, komfort og æstetik. Og dertil kommer teknisk kvalitet og proceskvalitet – allerede i planlægningen af et byggeri.
Det hele samles i en helhedsvurdering, hvor der lægges vægt på, at de forskellige kvaliteter er i balance. At miljøet ikke er prioriteret så meget, at det forringer komforten for brugerne, eller økonomien ikke hænger sammen. Eller omvendt.
Tænk bæredygtigt fra starten
Derfor er det også vigtigt at tænke bæredygtighed ind fra starten. Det er ikke noget, der nemt lige kan trækkes ned over et igangværende projekt. Til gengæld giver det stor værdi for det færdige byggeri, at det er bæredygtigt.
Du får bæredygtigheden ’foræret’, hvis du tænker Badelements præfabrikerede badekabiner og installationsskakte ind som element i dit byggeri. De overholder som standard parametre og grænseværdier, så de kan indgå i både miljø- og bæredygtighedscertificeret byggeri.
Det bæredygtighedsbegreb, vi refererer til her, er det, der gælder i Danmark – det, som ligger til grund for DGNB-certificering, som er tilpasset dansk lovgivning og normer.